mannengroep22_edited.jpg

Mannengroep 'Met andere ogen'

Wanneer je opgroeit met het idee dat je anders bent, dan laat dat vaak sporen na. Het beïnvloedt hoe je naar jezelf kijkt en in welke mate je anderen durft toe te laten.

 

In deze mannengroep onderzoek je hoe jij gevormd bent als man. Bijvoorbeeld over hoe je op een authentieke manier contact maakt, wat je wel en niet van jezelf laat zien en hoe je je plek vindt in een wereld waarin intimiteit en seksualiteit soms met elkaar verwisseld worden.

 

Vind je het lastig om je open te stellen, wil je leren om dichtbij jezelf te blijven en ben je benieuwd hoe andere homomannen hiermee omgaan? Dan is deze mannengroep iets voor jou. 

Praktische informatie

Start 7 september 2022

Geestbrugkade 32, Rijswijk (bij Den Haag)

Zes avonden + een dag

Max. 6 deelnemers

450 euro (incl. koffie, thee en lunch*)

'Ik merkte dat ik het soms lastig vond om verbinding te maken, alsof ik mezelf niet helemaal durfde te laten zien. Ik had het idee dat het lag aan mijn late coming-out. En hoopte door gesprekken in de mannengroep beter te begrijpen waarom dat is en hoe anderen daarmee omgaan. Nu ben ik me meer bewust van de mechanismes die ik hanteer en voornamelijk om er open over gesproken te hebben heeft veel geholpen.' - Chris

Het gevoel niet goed genoeg te zijn

Uit onderzoek blijkt helaas nog steeds dat we het in Nederland prima vinden dat je homo bent, maar je moet het niet teveel laten zien. Het idee dat homoseksualiteit verkeerd of slecht is, kan leiden tot een diep gevoel van schaamte of schuld.

 

Langdurige schaamte over wie je bent kan grote gevolgen hebben, zowel in je persoonlijke als professionele leven. Het gevoel dat je er niet bij hoort, dat je anderen tot last bent of niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. En in plaats van dat je vrij en spontaan door het leven gaat, ontwikkel je strategieën om hier mee om te gaan.

 

Je past je continu aan, legt de lat steeds hoger of vermijdt intimiteit. Een andere manier om de schaamte niet te hoeven voelen is door je te verliezen in anonieme sex of overmatig eten, drinken of drugs. Maar hiermee pak je de oorzaak van deze schaamte niet aan. 

Jezelf waarderen als stap naar echt contact 

Om verbinding en intimiteit te creëren is het nodig dat je jezelf durft te laten zien. Ook de kanten van jezelf waar je minder blij mee bent. Dat je jezelf op waarde schat en dat je geen excuses of uitleg verschuldigd bent voor wie je bent. Geen makkelijke opgave, maar wel essentieel als je verlangt naar echt contact.

 

Wat daarbij helpt is dat je weet dat je niet de enige bent. In deze mannengroep oefen je met jezelf te laten zien. Je onderzoekt en deelt jouw ervaringen en hoort hoe andere mannen hiermee omgaan. Mannen die weten hoe spannend het is om je kwetsbaar op te stellen en je angsten en onzekerheden onder ogen te komen. 

 

Juist dit delen roept vaak herkenning op. Het maakt je bewust dat je niet alleen staat in wat je voelt en ervaart. Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. 

'Ik voelde me vaak gefrustreerd en onzeker over mijn homoseksualiteit. Veel contacten blijven oppervlakkig en algemeen. Door de mannengroep ben ik mijn homoseksualiteit niet meer als last gaan zien maar juist als een persoonlijke kwaliteit, een schoonheid, een kracht.' - Lucas

Praktische informatie 

De mannengroep bestaat uit maximaal zes mannen, zodat er voldoende aandacht is voor ieders verhaal. We komen zes avonden en een dag bij elkaar. Elke bijeenkomst heeft een thema en er is ruimte om eigen vragen in te brengen. We wisselen ervaringen uit en je onderzoekt hoe dit thema voor jou speelt.

Het adres is:

Geestbrugkade 32 

2281 CX in Rijswijk (bij Den Haag)

 

De kosten voor dit programma bedragen 450 euro, incl. koffie en thee. * Op de laatste dag is de lunch inbegrepen.

Data 2022

- Woensdag 7 september (19.00 - 21.30 uur)

- Woensdag 14 september (19.00 - 21.30 uur)

- Woensdag 28 september (19.00 - 21.30 uur)

- Woensdag 12 oktober (19.00 - 21.30 uur)

- Woensdag 26 oktober (19.00 - 21.30 uur)

- Woensdag 9 november (19.00 - 21.30 uur)

- Zaterdag 26 november (10.00 - 16.00 uur)

'René heeft een fijne, open sfeer gecreëerd, waardoor ik werd uitgenodigd om mijn kwetsbaarheid te laten zien. Iets wat ik normaal gesproken moeilijk vind om te doen, maar ik ben blij dat ik het op deze manier heb kunnen ervaren. Erg dankbaar voor de afgelopen maanden.' - Elmar

Welke thema's komen voorbij?

Om de avonden structuur te geven werken we elke avond met een ander thema. Deze thema's worden mede bepaald door de behoefte van de deelnemers.

 

Mogelijke thema's zijn: 

  • Welke gebeurtenissen hebben jou gevormd?

  • Welke rolmodellen heb je gehad e/o gemist?

  • Welke overtuigingen heb je over jezelf?

  • Wat laat je makkelijk van jezelf zien?

  • En wat houd je liever verborgen?

  • Waar verlang je naar in het contact met jezelf?

  • Waar verlang je naar in het contact met de ander?

  • En hoe geef je hier invulling aan?

Reserveer je plek

Verlang je naar meer authentiek contact? Heb je het gevoel dat je homoseksualiteit je daarbij soms in de weg staat? En ben je benieuwd hoe andere mannen hiermee omgaan? Doe dan mee met de mannengroep.

 

Vul het formulier in om je plek te reserveren

Je ontvangt de factuur per e-mail. Zodra je betaling is ontvangen, ontvangt je een bevestiging van je inschrijving. Voor vragen kun je contact met me opnemen via contact@reneluisman.nl.

 

Meld je aan

voor de mannengroep 2022

Dank voor je aanmelding!