• René Luisman

Wat doe je tegen eenzaamheid?

Een terugkerend onderwerp in de mannengroep is dat mannen zich alleen of geïsoleerd voelen. Ze hebben moeite om contact te leggen met andere mannen en ze verlangen naar meer verbinding. Hoe ga je om met gevoelens van eenzaamheid?Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. En vaak verdwijnt dit gevoel wanneer je beter in je vel zit. Toch blijkt uit onderzoek dat homomannen zich gemiddeld eenzamer voelen dan heteromannen. Wat is de relatie tussen homoseksualiteit en eenzaamheid? En wat kun je doen om je minder eenzaam te voelen?Hoe ontstaan gevoelens van eenzaamheid?

Gevoelens van eenzaamheid ontstaan wanneer je minder sociale, betekenisvolle contacten hebt dan je eigenlijk zou willen. Bijvoorbeeld omdat je weinig mensen om je heen hebt. Of omdat de contacten die je hebt emotioneel weinig voldoening geven. Want ook in een relatie of met een grote vriendengroep kun je je alleen voelen.


Mensen hebben behoefte aan andere mensen en zonder deze betekenisvolle contacten vereenzaam je. Dan ontstaat de kans dat je gesloten of buitengesloten raakt. Je lijkt niemand nodig te hebben en voert eindeloze gesprekken in je eigen hoofd. Langzaam raak je vervreemd van anderen en van jezelf.Het effect van eenzaamheid

De eerste neiging bij eenzaamheid is meestal dat je je wilt terugtrekken. Je sluit je voor anderen af; uit schaamte of omdat je anderen niet tot last wilt zijn. Het bevestigt soms ook negatieve gedachten die je hebt over anderszijn. Iets wat mogelijk een oude overtuiging triggert, namelijk het gevoel er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn en er alleen voor te staan. En de confrontatie met deze oude pijn is soms zo ondragelijk dat je wilt vluchten.


Om maar niet te hoeven voelen blijf je in bed liggen en verstop je jezelf onder de dekens. Je zoekt afleiding in eten, alcohol of drugs. Of je gaat op zoek naar vluchtige, anonieme seksdates. Even word je afgeleid en voel je je minder alleen. Maar wanneer de roes is uitgewerkt komt de eenzaamheid terug. Dit komt doordat de onderliggende behoefte niet wordt aangepakt.


Wanneer je er bewust of onbewust alles aan doet om maar niet te hoeven voelen bereik je vaak het tegenovergestelde; de emotie krijgt meer grip op je en de angst om eenzaam te zijn neemt toe. Zelfmedelijden kan dit gevoel nog eens versterken, met als gevolg dat je dagen en soms wekenlang een gevoel van somberheid ervaart. Want anders dan wanneer we medelijden met anderen hebben, kent zelfmedelijden geen grens. De situatie lijkt uitzichtloos.
Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

De kwaliteit van het contact bepaalt dus voor een belangrijk deel of je je wel of niet eenzaam voelt. Het tegenovergestelde van eenzaamheid is namelijk verbinding. Een verbinding voelen met jezelf, de ander en de omgeving.


Om eenzaamheidsgevoelens te verminderen moet er vaak iets veranderen. Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. De oplossing van eenzaamheid begint daarmee bij jezelf. Door te onderzoeken in welke mate je jezelf accepteert en van jezelf houdt. Of je goed voor jezelf zorgt, je eigen grenzen accepteert.


Vragen die je hierbij kunnen helpen:

  • Op welke momenten voel jij je eenzaam?

  • Welke negatieve gedachten heb je op zo'n moment?

  • Wat is het effect van deze gedachten op je gedrag?

  • Waar verlang je dan naar? En wat nog meer?

  • En hoe kun je op zo'n moment voor jezelf zorgen?


Een gevoel van eenzaamheid kan je soms overvallen waardoor de emotie de regie overneemt. De antwoorden op bovenstaande vragen helpen je om dit te herkennen en te voorkomen dat je in oude patronen terugvalt.


Een volgende stap kan zijn om uit te reiken. Om je gevoel en behoefte met anderen te bespreken. Een vriend of vriendin, een familielid of een coach. Eenzaamheid is voor veel mensen een lastig gespreksonderwerp, maar realiseer je dat eenzaamheid niks is om je voor te schamen. Wellicht herkent de ander jouw gevoel en vind je steun en herkenning door er samen over te praten. Daarmee help je niet alleen jezelf maar ook de ander. 

Eenzaamheid verdwijnt niet vanzelf. Eenzaamheid is iets waar je zelf mee aan de slag moet gaan. Heb jij behoefte aan professionele hulp? Neem vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.