• BrainzMagazine

Er ontstaat weer ruimte als je schaamte onder ogen komt - Interview met oprichter Rene Luisman

René Luisman is een Nederlandse life coach en de oprichter van Gay Men Coaching. Met dit platform biedt hij homomannen tools om een authentiek leven te leiden. Het werk van René is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Trainers en heeft hem in 2018 uitgeroepen tot Trainer van het Jaar. Onderstaand interview is gepubliceerd in BrainzMagazine.

Stel jezelf voor! Vertel ons alsjeblieft over jou en je leven, zodat we je beter leren kennen.

Mijn naam is René Luisman, ik ben 41 jaar en woon en werk in Den Haag. Mensen die me voor het eerst ontmoeten, zijn meestal onder de indruk van mijn rust. Iets wat voor mij vanzelfsprekend is en mij in mijn werk helpt om snel een veilige omgeving te creëren.

Na een lange dag ga ik er graag op uit met mijn camera, een goed boek of een inspirerende podcast. Luisteren en observeren, wandelen langs de kust en alle indrukken op me laten bezinken. Mijn liefde voor reizen gaf me uiteindelijk liefde aan de andere kant van de wereld. Mijn vriend woont en onderneemt in Los Angeles.

Als coach richt je je vooral op homomannen. Waarom deze keuze?

Ieder mens heeft zijn angsten en onzekerheden; dat is niet anders voor homo's. Wat anders is, is dat je als homoseksuele man vaak geen rolmodel hebt gehad aan wie je jezelf kunt spiegelen. Van wie je kunt leren overleven in een wereld waar hetero zijn de norm is. De minderheidsstress die sommige homomannen ervaren, kan leiden tot een lager zelfbeeld en intense gevoelens van angst, woede of schaamte.

Juist deze schaamte kan een gezonde relatie met jezelf en anderen in de weg staan. Iets wat ik zelf ook zo goed ken. Het is dan ook logisch dat veel van de mannen in mijn praktijk zich afvragen hoe ze weer in contact kunnen komen met hun gevoelens en emoties. En ze willen graag echte verbinding leren ervaren in contact met andere mannen. Een proces dat spannend en uitdagend kan zijn, omdat het zo onzeker is wat je hierin tegenkomt.

Dit proces begint vaak met het verkennen van op welke thema's je schaamte ervaart. Welke overtuigingen heb je over jezelf, je mannelijkheid en je homoseksualiteit, en hoe beïnvloeden deze overtuigingen je gedrag? Als bepaalde overtuigingen niet functioneel zijn, kan het helpen om een ​​nieuwe beslissing te nemen.


Bijvoorbeeld door te erkennen wat je in je verleden hebt gemist. Om te voorkomen dat je oude pijn op je partner projecteert. Of door niet alleen je behoefte aan erkenning bij anderen te zoeken, maar door te leren hoe je jezelf kunt valideren en jezelf kunt zien zoals je bent. Met al je goede en minder goede eigenschappen.


En de volgende stap is om deze inzichten te integreren in je dagelijkse leven door continu te oefenen.

Wat zou je in de toekomst voor jezelf en je bedrijf willen bereiken?

De rechten van de LHBTI+-gemeenschap zijn niet vanzelfsprekend. Dit vraagt ​​continue aandacht. Wat ook aandacht nodig heeft, is wat het met je doet als je in een cruciale fase in je leven, namelijk je pubertijd, een deel van jezelf hebt verborgen.


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat homomannen meer psychische klachten ervaren dan heteromannen. Met Gay Men Coaching wil ik aandacht vragen voor dit probleem. Ik wil mannen op een laagdrempelige manier kennis, tools en inzichten aanreiken om de eerste stap te zetten naar een authentiek leven.


En voor mannen die extra ondersteuning nodig hebben, bied ik mannengroepen en individuele begeleiding aan. Dit aanbod wil ik de komende jaren uitbreiden met themagerichte workshops over onderwerpen als zelfzorg, intimiteit en seksualiteit. Daarbij wil ik de samenwerking zoeken met andere coaches die mijn missie ondersteunen.

Wat is een cruciaal moment in je eigen leven, dat je heeft gebracht waar je nu bent?

Toen ik dertig was, stierf mijn vader onverwachts aan een alcoholverslaving. Opeens realiseerde ik me hoeveel ik mijn vader had gemist. Op cruciale momenten in mijn leven was zijn emotionele afwezigheid groot. En ik droeg veel oude pijn met me mee van gebeurtenissen waarvan ik meende dat ik ze al lang verwerkt had. Maar juist deze gebeurtenissen waren de oorzaak van mijn lage zelfbeeld.

Zo verbrandde ik op jonge leeftijd beide benen en leerde ik opnieuw te lopen. Kort daarna, tijdens mijn coming-out voelde ik me niet gezien en gesteund door mijn omgeving. Dus maakte ik onbewust de keuze om mijn gevoelens en emoties af te schermen van de buitenwereld.


Na het overlijden van mijn vader besefte ik me pas hoeveel grip deze gebeurtenissen nog steeds op mij hadden, zowel in mijn persoonlijke leven als in mijn rol als professional. De sterke overtuiging dat er iets mis was met mij veroorzaakte een diep gevoel van schaamte. Ik bleef het liefste onzichtbaar, zodat ik niemand tot last was en niet geconfronteerd werd met wat ik toen zag als een enorme tekortkoming in wie ik was.

Ineens realiseerde ik me dat ik degene was die iets moest veranderen. Met intensieve begeleiding leerde ik om te rouwen om alles wat ik had gemist. En om dankbaar te zijn voor wat er wel was. Die verandering zorgde ervoor dat ik ook mijn zakelijke ambities durfde te tonen. In plaats van me te verstoppen, koos ik ervoor om in de schijnwerpers te staan ​​en te werken als trainer en coach. Individueel en met groepen. Een zichtbare rol waarin ik me niet meer wil verstoppen. En waar ik mijn ervaring gebruik om andere mannen te leren hun plek in het leven te vinden.

Inmiddels weten steeds meer mannen de weg naar mijn praktijk te vinden. Mannen die verlangen naar echt contact. En die willen ervaren hoe bevrijdend het is om ondanks de schaamte en het ongemak toch te voorschijn te komen.

Ook geef ik namens COC Haaglanden voorlichting op scholen over het thema seksuele diversiteit. Om met studenten te praten en ervaringen te delen over wat het met je doet als je je buitengesloten voelt. En dat het oké is wie je ook bent of wat je ook voelt.