• René Luisman

Jezelf zijn, wat betekent dat eigenlijk?

Social media staat vol met foto's waarin mensen een perfect plaatje laten zien. Tegelijkertijd wordt de roep om jezelf te zijn steeds luider. Maar wat betekent het eigenlijk om authentiek te zijn? Deel je dan ál je gevoelens en emoties met iedereen? En waarom zou je dat willen?


Wanneer ben je authentiek?
Ben je nog authentiek als je een deel van jezelf verbergt?

Het was de eerste dag van het nieuwe schooljaar. In mijn nieuwe sweater en jeans stapte ik vol vertrouwen de klas binnen. De kinderen klapten enthousiast en even had ik de hoop dat het dit jaar anders zou zijn. Maar na twee dagen kwamen de scheldwoorden weer terug. Homo, mietje, flikker.’ Zelfs na dertig jaar trilt zijn stem als hij vraagt wie zich in zijn verhaal herkent. Meerdere mannen steken hun hand op.


In een mannengroep praten we met elkaar over de betekenis van authenticiteit in een wereld waarin veel mensen zich anders voordoen. We delen situaties waarin we zelf een masker hebben opgezet. Zo vertelt een van de mannen over al die jaren waarin hij zich voordeed als heteroman. Waarin hij zijn geaardheid onderdrukte om maar te voldoen aan wat zijn familie van hem verwachte. Een andere man vertelt over al die keren dat hij zijn mening voor zich hield uit angst om er niet bij te horen. Zelf vertel ik over hoe ik in relaties geneigd ben om de dingen net iets mooier te maken. Om mijn schaduwkanten te verbergen en de perfectionist in mij hard aan het werk te zetten.‘We all wear masks, and the time comes when we cannot remove them without removing some of our own skin.’ – André Berthiaume, Canadese schrijverOnze maskers hebben ons beschermd in een tijd dat we ons onveilig voelden. Een periode in ons leven waarin het wellicht riskant was om onze ware gevoelens en emoties te uiten en om ons uit te spreken. En ook nu in ons volwassen leven hebben we de bescherming van ons masker soms nodig om onszelf te weren tegen de buitenwereld. Het masker heeft een functie, bijvoorbeeld wanneer de consequenties om jezelf te laten zien groot zijn.


Het masker verbergt een deel van onze identiteit. Terwijl authenticiteit juist een manier is om aan te geven wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Een manier om jezelf te laten zien. Daarmee is authenticiteit niet iets wat je wel of niet hebt. Het is een waarde die je nastreeft om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven. In elke situatie heb jij de keuze om te bepalen wat je wel en niet van jezelf laat zien.Wat betekent authenticiteit voor jou? In welke situaties vind jij het makkelijk om jezelf te laten zien? En wat doe je dan wel of juist niet?