• René Luisman

Om je gelukkig te voelen hoef je alleen maar de goede kant op te denken

Je brein zoekt continu naar bevestiging van je script. Onbewust saboteer je daarmee je geluk. Ontdek hoe je uit je eigen drama ontsnapt.


Alleen al de gedachte om zijn droom op papier te zetten maakt hem nerveus. Dus checkt hij voor de zoveelste keer de sportuitslagen op zijn telefoon. En daarna checkt hij zijn mail. Want zolang hij bezig blijft heeft hij rust in zijn hoofd.


Blijkbaar heb je dus een manier gevonden om er mee om te gaan’, opper ik. Verdwaasd kijkt hij me aan. Hij wil meer, hij wil gelukkig zijn.


Ben je nu ongelukkig dan?’ vraag ik. ‘Niet altijd, maar vaak wel’, antwoordt hij.hoe kun je je gelukkig voelen
Helpt jouw script je om je doelen te bereiken?


Hoe je steeds zoekt naar bevestiging van je eigen verhaal

Gelukkig zijn is in zijn hoofd gelijk aan succesvol zijn. Het liefste wil hij voor zichzelf beginnen. Maar de terugkerende negatieve gedachten maken dat hij niet in actie komt. Wanneer hij vrienden vertelt over zijn ambities volgen er ongevraagde adviezen. Goed bedoeld, ze bevestigen onbewust wat hij wil horen. Het script dat hij zichzelf al jaren vertelt. Dat niemand op zijn idee zit te wachten. Met als gevolg dat hij niks onderneemt.


Wanneer ik hem vraag van wie hij geleerd heeft om zo kritisch te zijn, vertelt hij over zijn vader. Over hoe in de wereld van zijn vader alles zwart óf wit is. Hoe zijn vader hem nooit eens zegt dat hij het goed heeft gedaan. Want er is altijd iets dat beter kan. En hoewel de band met zijn vader de afgelopen jaren is verbeterd, is de kritische blik gebleven.


Wat lijken jullie op elkaar, hé?’ constateer ik. ‘Ja, eigenlijk wel.’ Het zwart-wit denken van zijn vader past hij nu op zijn eigen geluk toe. Alles valt of staat met het waarmaken van zijn ambitie. En de kritische blik heeft plaats gemaakt voor een innerlijke dialoog waardoor hij nooit tevreden is met zichzelf.


Het verhaal van de schurk en de held

Elke blockbuster kent een schurk en een held. De schurk saboteert het succes totdat er een held op het toneel verschijnt en het verhaal een andere wending krijgt. In dit verhaal is de schurk het ego. Dit is het deel van je brein dat er alles aan doet om je te beschermen. Door je eigen gedachten continu te veroordelen, behoedt het ego je om te falen. Zelfs als dat betekent dat je daardoor je eigen geluk saboteert.


Gelukkig is daar ook het hart. Dat wil ondernemen. Het wil iets in de wereld zetten waar je trots op bent en wat groter is dan jijzelf. Alleen zijn veel homomannen vergeten hoe ze naar hun hart kunnen luisteren. Want uit angst om afgewezen te worden hebben ze geleerd om enkel op hun hoofd te vertrouwen.


Je ego richt zich op wat je wil vermijden. Je lijf verstrakt, de energie stolt en in je hoofd raak je steeds dieper verstrikt in een brij aan negativiteit. En je komt geen stap dichter bij je doel.


Volg je energie voor betere verhalen

Wanneer ik hem vraag waar hij over twee jaar wil staan, gebeurt er iets wonderlijks. Hij haalt diep adem, de frons in zijn voorhoofd verdwijnt en zijn ogen beginnen te stralen. En terwijl hij wegzakt in zijn stoel begint hij vol overgave te praten.


Merk je wat er gebeurt?’ Hij knikt. ‘Zodra je je aandacht richt op wat je wil bereiken, stroomt de energie vanzelf weer.


Als hij vertelt dat hij de komende tijd wil onderzoeken waarom hij zoveel negatieve gedachten heeft, stopt hij halverwege de zin. Hij lacht, zich bewust dat hij meer van hetzelfde laat zien. ‘Ben je nu aan het vermijden of richt je je energie op wat je wilt bereiken?’, check ik.


In de rest van de sessie oefenen we met bereiken en vermijden. Als een wiggelroede wijst zijn lijf steeds de weg waar de energie stroomt of stolt. Want om je gelukkig te voelen hoef je alleen maar de goede kant op te denken.


 

Dit blog is gepubliceerd met toestemming van de coachee. Om privacy redenen zijn de persoonlijke omstandigheden gewijzigd.