• René Luisman

Rob wil maar één ding: tevreden zijn met wie hij is

Bij body shamen gaat het vaak over ongepaste negatieve kritiek op het uiterlijk van iemand anders. Maar wat nu als je vooral zelf degene bent die kritiek heeft op je eigen lijf?


Rob schaamt zich rot nu hij daar zo in zijn iets te strakke onderbroek staat. ‘Draai een kwartslag naar links.’ De blik van de man speurt kritisch naar eventuele afwijkingen. Pas op het moment dat Rob zijn kleren weer aantrekt kan hij opgelucht adem halen.


Twee dagen later zit Rob onderuitgezakt tegenover me in een stoel. Zijn gezicht verkleurt als hij vertelt hoe het ongemak plaats maakte voor diepe schaamte. ‘Ineens was ik me hyperbewust van mijn witte, vormeloze lijf. En terwijl de fysiotherapeut me instructies gaf, voelde ik me kleiner en kleiner worden. Hoe heeft het zover kunnen komen dat ik mijn eigen lijf zo verafschuw?’


accepteren eigen lichaam
Hoe ziet jouw ideale ik eruit?

Schaamte voor je eigen lijf

Je bent onzeker over je buik, je baalt dat je te weinig spieren hebt of vertelt jezelf dat je lelijk bent. De schaamte maakt dat je je distantieert van je eigen lijf. Vanuit de regiekamer in je hoofd bekritiseer je je lijf alsof het van iemand anders is. Met een continue brij aan negatieve, neerbuigende gedachten haal je jezelf naar beneden.


Twee maanden geleden benaderde Rob me omdat hij zich steeds meer afsluit van de buitenwereld. ‘Welk cijfer geef je je lijf?’, vraag ik hem. Hooguit een vier, antwoordt hij. Zodra Rob over zichzelf praat gebruikt hij harde, kille woorden die geen recht doen aan de man die ik voor me zie. De schaamte voor zijn lichaam maakt dat hij contact met anderen vermijdt. Met dit coachtraject wil hij zijn zelfvertrouwen vergroten. Rob wil weer tevreden zijn met wie hij is.


Meer dan een gezonde leefstijl

Onvrede over je lijf los je meestal niet op door gezonder te gaan leven. Het is een goed begin om gezonder te eten en meer te bewegen. En waarschijnlijk voel je je op korte termijn beter. Maar je hebt jezelf jarenlang naar beneden gehaald. En er is meer nodig om die vicieuze cirkel te doorbreken.


Daarnaast komt er ook een leeftijd waarop je realistisch moet zijn over je ideaal beeld. Dat strakke afgetrainde lijf van de twintigers die je op social media en in dating apps adoreert ga je mogelijk nooit meer bereiken. Simpelweg omdat het creëren en onderhouden van zo’n lijf niet past bij jouw levensstijl en de zwaartekracht naar mate je ouder wordt zijn werk doet. Wat je wel kunt bereiken is dat je zoekt naar een levensstijl die jou past en accepteert dat dit min of meer het lichaam is waar je het mee moet doen.


Herprogrammeren

In de sessies die volgen onderzoeken we welke overtuigingen Rob over zijn lichaam heeft. Gedachten die maken dat hij zich terugtrekt, zich overgeeft aan vreetbuien en zijn pijn en schaamte compenseert met online shoppen.


We formuleren positieve gedachten die hem helpen om de relatie met zijn lijf te verbeteren. Dat is een proces van de juiste woorden en toon vinden, net zolang tot Rob de gedachte ook echt kan doorvoelen. Een gedachte als ‘ik mag er zijn’ is nog een brug te ver. De gedachte ‘mijn lichaam verdient aandacht’ is voor Rob al een grote stap vooruit. De milde toon van deze nieuwe gedachte helpt hem om voortaan andere keuzes te maken. Het maakt hem bewust dat zijn lichaam onderdeel uitmaakt van wie hij is en dat hij zelf verantwoordelijk is voor hoe hij het onderhoudt.


Jezelf accepteren lukt alleen als je ook de onderliggende overtuigingen aanpakt. Anders kun je trainen wat je wilt, maar zorgt die eeuwige irritante stem in je hoofd dat goed waarschijnlijk toch nét niet goed genoeg is.


 

Dit blog is gepubliceerd met toestemming van de coachee. Om privacy redenen zijn de naam en persoonlijke omstandigheden gewijzigd.


Wil jij jouw onzekerheid aanpakken? Maak gratis een afspraak.