• René Luisman

Zo voorkom je dat je jezelf verliest nu we weer meer mogen

Terwijl de één verlangt naar het moment dat alles weer terug gaat naar het ‘oude normaal’, wordt de ander al moe bij de gedachte aan een agenda vol verplichte afspraken en hossende menigtes op een festivalterrein. Met deze vier tips zorg je dat je jezelf niet verliest.


1. Ken je waarden

Ieder mens heeft waarden. Die dingen die jij belangrijk vindt en waar je energie en voldoening uit haalt. Zo zijn vrijheid, creativiteit, authenticiteit of gelijkwaardigheid voorbeelden van waarden. De betekenis van waarden verschillen per context. Vrijheid in je werk gaat over ander gedrag dan vrijheid in je relatie of vriendschappen. Innerlijke conflicten ontstaan vaak wanneer je andermans waarden leeft. Je blijft dichter bij jezelf als je je bewust bent van jouw waarden en hiernaar leeft.


wat geeft jou energie
Meer introvert of extravert - waar haal jij je energie uit?

2. Bepaal je energiegevers- en vreters

Wat gaat jouw energie van stromen? Waar je je energie uithaalt hangt deels af van je persoonlijkheid. Als introvert persoon vind je het mogelijk een verademing om vanuit huis te werken, terwijl een extravert persoon zich het liefste onderdompelt in een volle kroeg, club of festival. Maar tweederde van de mensen is ambivert, wat betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt. Om je energie in balans te houden maak je per situatie een afweging of het je energie geeft of kost.3. Creëer nieuwe rituelen

Net als waarden zijn rituelen ook een uiting van wie je bent. Bewust stilstaan bij wat echt belangrijk voor je is werkt verbindend. Met anderen en met jezelf. Dus bedenk een ritueel dat voor jou van waarde is. Maakt niet uit wat. Als het je maar het gevoel geeft dat je leeft. Start je dag met een koude douche. Wandel na een drukke dag door het park met je favoriete podcast op. Of richt een plek in huis in met foto's en herinneringen die je dierbaar zijn. Juist nu er weer meer kan zijn rituelen een waardevolle manier om je leven meer betekenis te geven.4. Zeg eens vaker nee

Als we iets van deze pandemie hebben geleerd is dat niets meer vanzelfsprekend is. Maar voor je het weet zit je weer in je oude patroon en ga je op in alles wat er van je wordt verwacht. Jouw agenda, jouw tijd, jouw keuzes. Nee zeggen kan soms enorm opluchten. En nee, je hoeft je niet altijd te verantwoorden. Punt.